laupäev, 20. detsember 2008

JÕULUSOOV

Soovin Sulle rahu, mis aitaks Sul eluraskustes endaks jääda.
Soovin Sulle headust, millega teiste elu rõõmsamaks muuta.
Soovin Sulle südant, mis märkaks abivajajat,
sest kes teisele head teeb, ei jää ka ise abist ilma.
Soovin Sulle aega, et märgata mis Sinu ümber on!
Soovin Sulle armastust, sest seda on meil kõigil väga vaja.
Soovin Sulle usku Jumalasse, sest see avab tee tõelise rahu ja rõõmu juurde.
Soovin, et Sinu jõulud oleksid väga rahulik ja armas aeg ja Sa kogeksid sellel ajal palju armastust ja rõõmu!

Sille

Tuunikala-muna võileivatort

VÕILEIVATORDI ISELOOMUSTUS:

See on hakitud munaga kaetud ja näiteks paprikatükkide ja peterselliga kaunistatud tort rõstsaiast, millel on vahel 2 täidist: hapukoore-munatäidis ja tuunikala-juustu-hapukooretäidis.
Väga hea võileivatort tuli! Algselt plaanisin tehe majoneesiga, kuid olen väga rahul, et tegin hapukoorega! Lihtne ja maitsev ja parajalt mahlane!


VAJALÄHEB:


18 viilu röstsaia

Esimese katte jaoks:

7 muna
6 supilusikatäit hapukoort
soola maitse järgi
natuke sinepit


Teise katte jaoks:

2 karpi tuunikala vees
100 grammi riivjuustu (kui osta Saaremaa riivjuustu, siis pool pakki, kuid selle toidu puhul pole juustu kogus grammi pealt tähtis, võib olla ka natuke rohkem)
6 supilusikatäit hapukoort
soola maitse järgi

TEGEMISÕPETUS:


Keedetud 7 muna hakkida kahvli harudega vajutades pudiks, eraldada sealt osa kaunistuseks, ülejäänud hakitud munad segada 6 supilusikatäie hapukoorega ja maitsestada soolaga.

Teise katte jaoks segada ilma vedelikuta 2 karpi tuunikala, 100 grammi riivjuustu ja 6 supilusikatäit hapukoort, maitsestada soolaga.


Rõstsaia viiludel lõigata neljast küljest koorikud ära ja laduda alusele. Üldiselt tulevad need ääred üsna hästi ära ka käega vaikselt rebides ilma, et sai katki läheks, vähemalt Säästumarketis müüdava suure röstsaia puhul on see küll nii.

Mina tegin kolme-kihilise võileivatordi, iga kiht 6 saiaviilu.
Esimene kiht katta tuunikalakattega,
teine munakatte ja tuunikalakattega (2 kihti üksteise peale), kolmandale kihile panna munakate ja lisaks sinna peale raputada hakitud muna. Võimalusel lasta maitsestuda järgmise päevani.
Külmkapis säilitasin toidukilega kaetult.

Valeri küpsised

KÜPSISTE ISELOOMUSTUS:

Need on õhukesed ümmargused purustatud rosinaid sisaldavad munavalgeküpsised.
Vajalik on köögikombaini või vähemalt mikseri olemasolu. Kui teha vale napoleonikooki, kuhu läheb 5 munakollast, siis jääb sealt üle 5 munavalget, mida saaks kasutada valeri küpsiste tegemiseks.


VAJA LÄHEB:


150 grammi võid (Põltsamaa taluvõi on 150 grammises pakis)
2 detsiliitrit suhkrut
1 detsiliiter purustatud rosinaid
3 detsiliitrit jahu
5 munavalget


TEGEMISÕPETUS:

Munavalged vahustada tugevaks vahuks, vahustada tuleb nii kaua kuni on tekkinud paks tugev vaht ja kui kaussi tagurpidi keerama hakates ei kuku munavaht sealt välja, vaid jääb kausi külge, siis on piisavalt tugev vaht. Jäta see vaht kaussi ootama õiget aega.
150 grammi võid ja 2 detsiliitrit suhkrut vahustada köögikombainis köögikombaininoaga, vahustamine tähendab või ja suhkru puhul pigem segamini segamist, lisada 1 detsiliiter purustatud rosinaid, 3 detsiliitrit jahu, lõpuks kõvaks vahuks vahustatud munavalged.

Rosinaid saab purustada kas köögikombaini väikses purustamisnõus, noaga hakkides või sibulahakkijas tükeldades, kuid tuleb eelnevalt veenduda, et see on sibulast täiesti puhas.


Küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tõsta lusikaga väikesed taignakuhjakesed, umbes pöidlaküüne suurused. Kuigi tainas on paks, vajub see küpsedes laiaks õhukeseks küpsiseks, seetõttu peaks küpsistele jätma üsna suured vahed, muidu küpsevad küpsised üksteise külge kinni.

Küpsetada eelkuumutatud 200 kraadise ahju keskmises või ülemises vahes. Nende küpsistega on selline imelik lugu, et isegi kõige ülemises vahes küpsetades kipuvad alt väga kiiresti pruuniks minema, kuigi pealt ei lähe. Ühegi teise küpsetisega sellist asja juhtunud pole. Neid küpsiseid olen mitu korda teinud ja igakord sama lugu, et alt lähevad liiga pruuniks, kuid pealt jäävad heledad. Proovisin ka ainult ülemises vahes küpsetada, kus peaks just pealt rohkem küpsetama, aga ikka läksid kõigepealt alt pruuniks. Ju siis peabki nii olema. ma ei tea täpset küpsemisaega, kuna pole nüüd neid uuesti teinud, kuid arvan, et 7 minutit on piisav aeg, siis võiks proovida ühte küpsist, kas on valmis küpsise maitsega.
Üsna rasvased, aga hea maitsega küpsised!

Vale napoleonikook

KOOGI ISELOOMUSTUS:


See on lihtsalt valmistatav kook, mille puhul võrreldes tavalise napoleonikoogiga ei kasutata lehttainast põhjade küpsetamiseks, vaid põhjadeks kasutatakse hoopis poes müügil olevaid vahvlilehti. Vahvlilelehti müüakse A ja O poodides, Konsumis, Maximas, Viljandis ka Leola poes, kindlasti kuskil veel.
Vahvlilehtede vahele panekuks tuleb keeta keedukreem.
Kook on vähemalt sama hea kui päris napoeleonikook või isegi parem, kuid tunduvalt lihtsam teha.
Hea kui on võimalus kasutada mikserit munakollaste ja suhkru vahustamiseks, aga kui ei ole, siis tuleb kahvli või vispliga võimalikult kaua kloppida, et munakollase-suhkrusegust saaks vedelam segu.

Munakollaste eraldamiseks oleks vajalik munavalge eraldaja, panen siia lingi, kuhu vajutades saab selle kohta täpsemalt lugeda: http://toidud.blogspot.com/2008/10/kasulikud-abivahendid-sgitegemiseks_1471.html

VAJA LÄHEB:

1 pakk vahvlilehti

Keedukreemi tegemiseks:

5 munakollast
poolteist detsiliitrit suhkrut
pool teelusikatäit vanillisuhkrut
2 supilusikatäit jahu
pool liitrit piima

TEGEMISKÄIK:

Keedukreemi tegemine:

Eralda munakollased munavalgetest. Munavalgetest võib teha muanvalgeomletti või valeri küpsiseid. Munakollased vahustada pooleteise detsiliitri suhkruga vedelamaks,
lisada 2 supilusikatäit jahu, vahustada segamini.
Pool liitrit piima panna pliidile potti soojenema, sinna hakata vähehaaval lisama munasegu, kogu aeg hoogsalt segades. Kuumutada kuni hakkab mullitamise häält kostma ja segades tunned, et segu pakseneb, kuid kuumutamine tuleks lõpetada enne kui keema hakkab, keeta ei tohiks, muidu tekivad kreemi sisse nagu keedetud munakollase tükikesed. Lisada vanillisuhkrut.
Lasta jahtuda, aeg-ajalt segades, et nahka peale ei tekiks.
Alguses peale kuumutamist on keedukreem üsna vedel, umbes hapukoore paksune. Jahtudes muutub aga palju paksemaks , nii et ei tilgu enam lusika pealt kohe maha.

Koogi kokku panemine:

Minul olid ristküliku kujulised vahvlilehed, pakis oli 16 vahvlilehte, olen kunagi näinud ka ümmargusi lehti. Kuna ei tahtnud nii väikest kooki nagu vahvlileht on, panin 2 vahvlilehte kõrvuti ristküliku kujulisele kandikule. 4 lehte jätsin üle, kasutasin siis 12 lehte põhjadeks ehk 6 kahest kõrvuti asetsevast vahvlist kihti.
Vahvlilehed võiks enne morsiga läbi immutada. Ükskord tegin ilma immutamata, lusikaga söömiseks jäävad nii lehed liiga kõvad, kuigi pealtnäha ja katsudes on nad pehmed, jäävad süües veidi nätsked, mida immutatud vahvlilehtedega tehes ei juhtu.

Kuna vahvlilehed on suured, siis on neid halb immutamiseks vedeliku sisse kasta, kuna raske on leida nii suurt tasase põhjaga nõud, kuhu vahvlileht sirgelt sisse mahuks. Kuid kui on olemas suurem kõrgemate äärtega kandik, siis võiks sellele valada palju morssi ja kasta vahvlileht korraks mõlemalt poolt sellesse, nii et igalt poolt on märg. Kui sellist võimalust ei ole, siis tuleks vahvlileht panna otsapidi suurde kaussi ja lusikaga valada vedelikku vahvlilehele.


Kui esimene kiht vahvlilehti on immutatud, siis katta need jahtunud keedukreemiga, sinna peale panna uued immutatud vahvlilehed, mis katta jälle keedukreemiga ja nii edasi kuni kreem ja vahvlilehed otsas. Pealmisele kreemikihile pudista üks immutamata kuiv vahvlileht.

Pane kook külmkappi seisma, hea kui saaksid kooki hoida enne tarvitamist seal terve päeva või öö, et korralikult läbi imbuks. Lõika kook ruutudeks.

Muretaignast pallikesed (küpsised)

Maarja Haamer tegi piparkoogitaignast palle ja see pani teda mõttele katsetada ka muretaignast pallide tegemist. Ta voolis sama moodi käte vahel taignast pallid, kuid natuke suuremad kui piparkoogitaignast. Küpsetas 200-kraadise ahju keskmises vahes 15 minutit ja kiitis, et tulid head küpsised. Mina tuletan siit veidi edasi ja teen ettepaneku, et neid palle võib ka peopesaga laiaks vajutada, nagu pannkook, nii saaks õhukesi küpsiseid teha.

esmaspäev, 8. detsember 2008

PIPARKOOGITORT

KÜPSETISE ISELOOMUSTUS:


See on nagu küpsisetort, aga piparkoogitaignast küpsetatud suurtest plaatidest. See on minu eelmise aasta leiutis ja suur lemmik!
Piparkoogiplaatide vahele läheb kohupiima-vahukoorekreem ja pohlamoos.
Selle tordi eelis on see, et piparkoogiplaadid võib ka juba mitu päeva varem valmis küpsetada ja siis eelmisel päeval enne koogi serveerimist see valmis teha. Aga ettevaatust säilitamisel, et katki ei läheks.

See retsept eeldab ka mikseri olemasolu, sest vahukoort on vaja vahustada.
Kui mikserit ei ole ja soov seda siiski teha, siis võiks ka ainult kohupiimakreemiga teha, aga siis võiks osta juba valmis magusaks tehtud kohupiimakreeme, sest nendesse on lisatud ka rõõska koort.


VAJA LÄHEB:

1 kg piparkoogitainast

Kook tuli mõõtmetega 24 korda 16 sentimeetrit. Koogil oli 5 kihti piparkoogiplaate ja kuues kiht peale pudistatud. Loomulikult võib teha ka vähem kihte.


Täidis:

kohupiima- vahukoorekreem ja pohlamoos

1 kohupiimapasta toru - 400 grammi (soovitan Alma või Pagari, ükskõik, kas rasvaga või ilma, need on kõige paksemad)
1 pakk 200 milliliitrist vahukoorekoort
2 spl suhkrut vahukoore vahustamiseks
kohupiimapastale suhkrut maitse järgi nii, et hea maitsega oleks
1 purk pohlamoosi, minul oli õuntest, arooniatest ja pihlakatest keedetud valepohlamoos ja olen teinud ka õuna-arooniamoosiga


TEGEMISÕPETUS:


Enne piparkoogiplaatide küpsetamist oleks vaja natuke mõõta ja otsida mingi sobiva suurusega ristküliku kujuline ese, mille järgi kõik plaadid ühesuurused lõigata. Mina lõikasin selliste mõõtudega ristkülikud, et nad mahtusid kahekesi korraga ühele ahjuplaadile küpsema. Soovitan seda sama teha, muidu on liiga palju küpsetamist ja arvestama peab ka sellega, et need plaadid mahuksid kandikule või mingile alusele, mille peale kokku see kook valmis teha. Kui teha ahjuplaadi pikkune, siis see eeldab pikemat ristküliku kujulist alust, ümmargustele kandikutele see ei mahu. Zablooniks, mille järgi neid taignapõhju lõigata, võiks soovitada lõikelauda kui on sobiva suurusega või mingit sellise suurusega karpi. Aga kui ei leia kuidagi ristküliku kujulist eset ja pole ka sobivat kandikut, siis võiks ju ka ümmarguse teha, lõigata välja suure taldriku järgi, kuigi kandilisest on parem tükke lõigata ja ümmargusi tuleb siis igat põhja eraldi küpsetada, sest neid küll 2 korraga pannile ei mahu.



Küpsetasin piparkoogitaignast 6 piparkoogiplaati.

Võta tükk tainast ja rulli see küpsetuspaberi peal laiali, küpsetuspaber peab kindlasti all olema, muidu ei saa seda tõsta pannile. Lõika zablooni järgi välja õige suurusega tükk ja tõsta koos küpsetuspaberiga, mille võid peale taigna õigeks lõikamist lõigata samuti taignatüki suuruseks.
Tõsta taignatükk võimalikult panni äärde. Nüüd korja laualt tainas kokku, tee käte vahel ühtlaseks, vajadusel võta tainast juurde, pane uus küpsetuspaberitükk ja rulli tainas laiali ning lõika järgmine tükk ja nii edasi kuni saavad kõik tükid tehtud. Kui 2 taignaplaati on pannile mahutatud, pane need eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmisesse vahesse küpsema. Küpseta 15 minutit.


Küpsenud põhjad jätta lauale jahtuma, jahtunult võib tõsta üksteise peale.

Kui hakata torti täidisega kokku panema, tuleks põhjad enne immutada. Kui kohe peale küpsetamist tort valmis teha, siis võiks põhjadel lasta enne jahtuda. Põhjad immutada mõlemalt poolt, nii alt kui pealt morsiga või kui pole, siis miks ka mitte piimaga, kuigi ise pole piimaga proovinud. Iga põhi immutada vahetult enne sellele täidise panemist, mitte nii, et korraga immutad kõik põhjad ära.
Mina immutasin selliselt, et võtsin suure kausi, millesse panin otsapidi piparkoogiplaadi ja valasin sinna morssi peale, morss jooksis mööda piparkoogiplaati kaussi ja siis ma sealt tõstsin lusikaga seda veel põhjale. Katsu, et igalt poolt oleks põhi märg. Kui see tehtud, siis keerasin põhjal teise külje peale ja tegin ka selle märjaks. Neid plaate selliselt küll immutada ei saa, et paned kandikule ja tõstad järjest lusikaga vedelikku peale, sest põhi on kõva ja ei ima vedelikku kohe endasse, ning nii jookseks see vedelik kõik koogi alla.


Kohupiima-vahukoorekreemi tegemiseks vahustasin vahukoore 2 supilusikatäie suhkruga, kohupiimapastale lisada suhkurt nii, et oleks hea maitsega, siis lisada kohupiimakreemile vahukoor ja segada läbi.




Iga kihi vahele panin kohupiima-vahukoorekreemi ja sinna peale moosi, moosi ajasin lusikaga laiali, segunes osaliselt kohupiimakreemiga.

Praegu mõtlesin teie jaoks lihtsama variandi välja. Sa võiksid segada kohupiima-vahukoorekreemi kohe pohlamoosiga segamini, sest on vast üsna võimatu teada, kuhu on juba moos pandud ja kuhu mitte, aga eelnevalt läbi segades tuleb kõik ühtlane.

Pealmisele kihile pudistasin kuuenda piparkoogiplaadi, kaunistuseks panin ka mõned jõhvikad.

Juba paari tunni pärast sai piparkoogitorti lõigata, põhjad olid pehmeks muutunud. Kui on paksemad piparkoogiplaadid, siis vajavad pikemat imbumisaega, näiteks üle öö.

Oli väga hea!

PIPARKOOGI-BESEEKEERUD

KÜPSETISE ISELOOMUSTUS:


Need on küpsised, mille tegemiseks rullitakse piparkoogitainas laiali, kaetakse vahustatud munavalgega, keeratakse tihedasse rulli ja peale külmas hoidmist lõigatakse viiludeks ja küpsetatakse, siis jäävad piparkoogitaina-besee siiru-viirulised küpsised.
Päris huvitavad, teistmoodi kui lihtsalt piparkoogid.


Muanvalge vahustamiseks oleks vaja mikserit.

VAJA LÄHEB:

500 grammi piparkoogitainast
1 munavalge
1 dl suhkrut
(veidi sidrunhapet - mõned terad)


TEGEMISKÄIK:


Munavalge vahustada tugevaks vahuks, lisada suhkur ja sidrunhape, vahustada veel. Munavalge on tugevaks vahuks vahustatud kui saab kausi, milles see on, keerata tagurpidi nii, et munavaht sealt kuhugi ei liigu.


Piparkoogitainas jagada kaheks osaks, kumbki rullida õhukeseks ristkülikuks, katta munavahuga ja keerata tihedalt rulli.

Rullid panna küpsetuspaberiga 30-45 minutiks sügavkülma, et oleks parem lõigata. Peale külmas kõvemaks muutumist lõigata rullid õhukesteks viiludeks ja panna küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile pikali. Küpsiste vahe võiks olla poolteist sentimeetrit, sest nad kerkivad suuremaks. Kui aga juhtub, et küpsevad üksteise külge kokku, siis saab peale küpsemist need üksteise küljest lahti lõigata või murda.

Pane ahi 15 minutit enne küpsiset ahju panemist sooja.

Küpsetada 200 kraadise ahju keskmises vahes umbes 15 minutit kuni piparkoogitaigen on küpsenud. Peale 15 minuti möödumist proovi ühte küpsist. Kuna mul eelmisel aastal polnud põhjust nii täpselt küpsemisaega jälgida, kuid tahtsin selle retsepti siiski siia panna, siis soovitan lihtsalt peale 15 minutit proovida, kui tainas enam toores pole, siis on valmis.
Mäletan, et need küpsised läksid jahtudes kõvaks.

KIHILINE JÕULUMAGUSTOIT

MAGUSTOIDU ISELOOMUSTUS:


See on piparkoogipuru, kohupiimakreemi ja jõhvikatega kihiline magustoit. Selles magustoidus on kõike - hapukat erksust, magusat ja vürtsikat. Sööksin seda teinegi kord!
Seda on lihtne valmistada, kuid vahukoore vahustamiseks eeldab mikseri olemasolu. Mikseri puudumisel võib vahukoore ära jätta ja kasutada ainult suhkru ja vaniljesuhkruga maitsestatud kohupiimapastat.



VAJA LÄHEB:


Sellel magustoidul ei annagi koguseid. Seda saab teha nii palju kui sul koostisaineid on, aga vaja läheb:

piparkooke (mida õhemad, seda parem purustada)
vahukoort (1 pakk)
kohupiimapastat (1 toru)
suhkrut
vaniljesuhkrut
jõhvikaid (jõhvikate puudumisel võiks teha ka kompotikirssidega)



Piparkoogid pudistada üsna peeneks, mina purustasin köögikombainis.
Kohupiim segada vahustatud vahukoorega, lisada maitse järgi suhkrut ja vaniljesuhkrut.
Magustoit panna kihiti magustoidupokaalidesse või suurde kaussi.

Alumiseks kihiks panin õhukese kihi piparkoogipuru, siis kohupiimakreemi, natuke jõhvikad, jõhvikatega ei tasu liialdada, siis jälle kohupiimakreemi, piparkoogipuru, kohupiimakreemi, peale kaunistuseks jõhvikaid.


Lase külmkapis seista, et piparkoogipuru muutuks pehmemaks.

PIPARKOOGIPALLID

Kui piparkookide küpsetamine tundub keeruline, siis piparkoogitainast pallide tegemine pole seda sugugi. Võta piparkoogitainast väike tükike, pane see vasaku peopesa peale ja hakka parema peopesaga selle peal ringjaid liigutusi tegema, siis tekibki pallike, nagu plastiliinist voolides. Meie tegime lastega ühel aastal täiskasvanu põidlaotsa suuruseid pallikesi, ladusime pannile ritta ja küpsetasime.

Küpseta 15 minutit eelkuumutatud 200-kraadises ahjus, pane ahi sooja juba enne pallikeste tegema hakkamist.